Tutorial Sistem E-Penyata Honor Kakitangan Kerajaan

CARA MENGGUNAKAN SISTEM e-PENYATA GAJI DAN LAPORAN TATACARA PENGGUNAAN SISTEM1. PENGENALAN

Tatacara Penggunaan Sistem ini yaitu sebagai panduan kepada pengguna semasa memakai Sistem e-Penyata Gaji dan Laporan. Tatacara yang turut disertakan dengan citra ringkas ini diharap sanggup membantu dan membimbing pengguna untuk mendapatkan maklumat penyata honor bulanan dan penyata pendapatan tahunan yang dimuatkan di dalam sistem ini.

2. PERISIAN YANG DIPERLUKAN

Web browser ibarat Mozilla FireFox / Google Chrome / Internet Explorer (version 9 dan ke bawah) yaitu dipakai untuk saluran Sistem e-Penyata Gaji dan Laporan.
Untuk memaparkan maklumat penyata honor bulanan dan penyata pendapatan tahunan, perisian PDF reader ibarat Adobe Reader yaitu dipakai dan pengguna disaran agar menyediakan perisian Adobe Reader didalam PC/notebook/smartphone bagi membolehkan proses muat turun penyata honor dan penyata pendapatan tahunan masing-masing.

3. URL SISTEM

Capaian masuk ke sistem e-Penyata Gaji & Laporan yaitu melalui laman web rasmi Jabatan Akauntan Negara Malaysia iaitu www.anm.gov.my. Untuk mengakses, klik pautan bergambar yang bertajuk “Sistem e-Penyata Gaji & Laporan” yang tertera di laman web utama ibarat berikut:

Skrin Login Page Sistem e-Penyata Gaji & Laporan yaitu :

 Penerangan berikutnya yaitu menurut kepada nombor-nombor yang ditandakan pada gambar skrin login page.

4. PERTAMA KALI MENDAFTAR

Untuk mendaftar masuk kali pertama ke sistem e-Penyata Gaji & Laporan, anda diminta mendaftar terlebih dahulu dengan klik pada pautan goresan pena berwarna biru “Pertama Kali Mendaftar”.

Skrin Pendaftaran Pengguna Baru berikut akan dipaparkan:


Sila masukkan maklumat yang diminta di ruangan yang telah disediakan dan klik butang OK. Adalah diingatkan, medan yang bertanda ( * ) yaitu wajib diisi. Pendaftaran yang berjaya bergantung kepada kemasukan maklumat No.Kad Pengenalan/No.Pasport/Kod Pengenalan Lain dan No.Gaji yang disahkan sahih oleh sistem.

Panduan Mengisi Medan:


No Kad Pengenalan atau No. Pasport
Kod pengenalan yang dipakai dalam penyata gaji
Contoh:
No K/P Baru : 811212111234
No K/P Lama : A 1234567
No Pasport : A 121212123
No Lain : RF12345

No Gaji
No honor anda.
Sekiranya anda memiliki lebih daripada satu no. gaji, sila gunakan salah satu daripada nombor-nombor honor anda.

Kata Laluan
Minima 8 aksara
Maksima 12 aksara.

Sahkan kata Laluan
Masukkan sekali lagi kata laluan untuk sahkan kata laluan

Soalan Keselamatan
Soalan keselamatan dan jawapan dipakai untuk membantu anda mengingati kata laluan anda sekiranya anda terlupa.
Anda boleh menentukan salah satu daripada soalan berikut :
Siapakah nama asal ibu anda?
Apakah masakan kegemaran anda?
Apakah nama haiwan peliharaan anda
Apakah warna kegemaran anda?
Dimanakah kawasan kegemaran anda?

Jawapan
Anda memberi jawapan kepada soalan yang anda pilih ibarat di atas

No H/P **
No H/P dipakai bagi medium penghantaran katalaluan sementara
kepada anda apabila anda menekan link Lupa Katalaluan.
Contoh:
+60124567899

Telco
Pilihan telco yang disediakan yaitu Maxis, Digi, Celcom dan Umobile sahaja.

Alamat e-mel **
Alamat e-mel dipakai bagi medium penghantaran katalaluan sementara kepada pengguna apabila pengguna menekan link Lupa Katalaluan
Contoh:
ali84@treasury.gov.my

Pilihan cara mendapatkan notifikasi perubahan kata laluan
Medium penghantaran mesej kepada anda yang mengandungi kata laluan sementara. Sila tick salah satu atau kedua-duanya.
** ANDA PERLU MENGISI SALAH SATU RUANGAN INI BAGI MEMBOLEHKAN SISTEM MENGHANTAR KATA LALUAN SEMENTARA

Setelah tamat anda mengisi semua maklumat tersebut, sila tekan butang “OK” dan skrin berikut akan dipaparkan.Sila klik “Daftar Masuk”.

5. DAFTAR MASUK

Dengan klik butang “Daftar Masuk”, anda akan dapati skrin berikut dibawah dipaparkan. Sila masukkan No.Kad Pengenalan atau No. Pasport atau Kod Pengenalan Lain Yang Sah serta Kata Laluan anda yang telah berjaya didaftarkan dalam sistem sebelum ini dan klik butang “Daftar Masuk”.Setelah berjaya masuk, skrin berikut akan dipaparkan :

Sila beri ambil perhatian kepada peringatan bertulisan merah!

Seterusnya, klik Kemaskini untuk mengemaskini profil. Sila masukkan No H/P, Telco dan Alamat e-mel bagi tujuan penghantaran kata laluan sementara apabila pengguna terlupa kata laluan.

Sekiranya kedua-dua ruangan No H/P dan Alamat e-mel tak nak diisi, anda akan menerima mesej berikut:

Dan sekiranya No H/P dan Alamat e-mel telah diisi tetapi ada tak nak menentukan mana-mana kotak notifikasi, anda akan menerima kotak mesej berikut:


CARIAN MAKLUMAT

Setelah berjaya daftar masuk, pada skrin yang dipaparkan ibarat berikut, anda boleh klik pada submenu ”Sendiri” untuk memuat turun Penyata Gaji Bulanan atau pun Penyata Pendapatan Tahunan.


Untuk memuat turun penyata honor bulanan, klik pada submenu “Sendiri” di bawah sajian “Penyata Gaji”. Skrin ibarat berikut akan dipaparkan:Buat pilihan Tahun dan Bulan dan klik butang ”Cari”. Jadual Penyata Gaji akan dipaparkan sekiranya penyata honor bagi bulan dan tahun yang dinyatakan dalam pilihan carian telah dimuat naik dalam sistem. Klik pada pilihan yang tertera di dalam jadual untuk memaparkan maklumat penyata gaji. Kemudian anda boleh cetak atau simpan penyata honor tersebut dalam media komputer anda.

Untuk memuat turun Penyata Pendapatan Tahunan, klik pada submenu ”Sendiri” di bawah sajian ”Penyata Pendapatan Tahunan”. Skrin ibarat berikut akan dipaparkan:Jadual Penyata Pendapatan Tahunan akan dipaparkan sekirnya penyata pendapatan honor tahunan telah dimuat naik dalam sistem. Klik pada pilihan yang tertera di dalam jadual untuk memaparkan maklumat penyata pendapatan. Kemudian anda boleh cetak atau simpan penyata honor tersebut dalam media komputer anda.

DAFTAR KELUAR

Klik pada butang Keluar sekiranya ingin keluar dari sistem.Posting Komentar

0 Komentar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad