Taman Rama Rama & Reptilia Di Melaka. Wah, Bestnya! [Rugi Tak Pergi]

Assalamualaikum, Cuti sekolah gres bermula. Nak bawa anak anak pergi mana?



Baru semalam ibu balik daripada Melaka.

Saja pusing pusing bawa anak anak & emak bersama. Adik ibu pun ikut sekali. Kami pergi Taman rama rama Melaka.


 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Pintu masuk, kena beli tiket

Kami pergi ber enam.

4 Dewasa dan 2 kanak kanak.

Bertolak dari rumah mak di pantai klebang. Kalau nak cari homestay dan hotel tepi pantai dengan view yang menarik dan unik & banyak aktiviti. Tempat ni memang bagus. (Macam mana nak pilih homestay terbaik? Buat  pilihan bijak & baca Daftar Homestay paling bagus di Melaka!)



Sebab bersahabat pantai, nak tengok matahari terbit dan terbenam pun senang.

Nak pergi muzium kapal selam & tempat lain pun dekat.

Ok.

Balik kepada trip ke taman rama rama.


Taman Rama Rama & Reptilia Melaka

Melaka ada banyak tempat tarikan pelancong.



Tak hairanlah kan.

Sebab banyak tinggalan sejarah di Melaka. Disamping ada perakuan UNESCO sebagai salah satu tapak warisan dunia.

Hotel dan homestay sana sini mesti penuh.

Jadi bila nak booking hotel boleh lah buat pertama pertama. Ada banyak laman kan. Pilih ikut bajet & selera.



Yang penting

Kalau pergi dengan keluarga besar

Selesa dan boleh rehat rehat, Ibu prefer sewa home stay saja

Sama macam pergi cameron highland tempohari

Kami pergi 1 keluarga dan sewa homestay di tanah rata

Mak ayah pun selesa

Balik pada trip di melaka

Kalau nak tinggal 2 3 hari dan pergi bersama keluarga elok duduk homestay di pantai puteri. (Kenapa pantai ini digemari ramai pelancong untuk bersantai di Melaka? Baca Kelebihan Pantai Puteri Melaka!)

Depan ada laut

Nak pergi taman rama rama & lokasi lain pun dekat

Jadi apa kelebihan pergi taman rama rama ni

Kelebihan Taman Rama Rama 7 Reptilia Melaka

 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]

Ibu pernah pergi taman rama rama di Kuala Lumpur

Jadi secara perbandingannya, ada beberapa kelebihan pergi taman ini

  1. Hampir sangat dengan tol ayer keroh. Keluar saja dari simpang tol ayer keroh dalam masa 5 minit saja dah sampai
  2. Tempat letak kereta banyak. Sebab pengunjung tak ramai
  3. Boleh bawa makanan sendiri (Setakat ini). Tak ada staf cek beg
  4. Tempatnya memang terjaga. Ibu paling suka taman ikan koi tu
Dan satu lagi

Kalau nak anak anak membesar dengan sihat & pandai

Kena selalu bawa mereka meneroka & melihat alam sekitar

Sel sel otak anak anak kita akan terangsang

Dan mereka pun mesti akan tanya banyak soalan

Cobalah tanya pakar kanak kanak, dalam agama islam pun ada sebut untuk bimbing anak sebaiknya


“Sesungguhnya, hartamu dan anak-anakmu spesialuntuklah ujian (bagimu) dan di sisi Allah pahala yang besar.” (Surah at-Taghabun ayat 14)
Anggap sajalah ini masa untuk dekatkan diri dengan anak anak

Bonding time

Ataupun cara lain boleh baca panduan dibawah untuk lahirkan anak anak yang bijak

Bagus untuk di jadikan pedoman

"Klik gambar dibawah untuk baca preview rahsia anak pandai cerdas"

 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]

Lagipun pergi melihat alam tiruanlajadi boleh legakan tekanan

Nanti lebih damai dan awet muda dan jelita

Hehe

Ok

Seterusnya,


Berapa harga tiket terkini untuk Taman Rama Rama Melaka?

Masa ibu pergi kali ni, harga tike dah naik dah

Harga tiket

  1. Dewasa RM22/ kepala
  2. Kanak kanak Rm16 / kepala. Usia atas 3 tahun dah kena caj


Jika ada andal keluarga kita yang OKU, boleh tunjukkan kad OKU untuk sanggup 50% diskaun

Melaka mana ada tempat murah

Semua naik harga, tapi yang bagusnya lokasi tempat untuk di lawati bersahabat dekat

Dan masa cuti sekolah ni jalan sesak mengalahkan KL

Hmm.

Tarikan menarik dan unik dalam Taman Rama Rama & Reptilia Melaka
Kami hadir ke taman ini pada pertama pagi

Jam 10

Masa ni tak ramai lagi pengunjung lain


Latar Belakang Taman Rama Rama & Reptilia Melaka

Ibu ceritakan serba sedikit wacana taman ini

Di bina dalam tempat hutan seluas 11 ekar, sebagai pemberian kepada banyak spesis rama-rama & reptilia


 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]

Taman ini sudah dibuka kepada orang awam pada 1 Februari 1991 & dilancarkan oleh Ketua Menteri Melaka pada waktu tersebut.

Waktu mula mula dibuka, nama yang digunapakai ialah "The Butterfly Park Melaka" sebagai tempat pemberian untuk rama-rama.


Kemudian perlahan lahan berkembang shinggalah hari ini, menempatkan juga spesis reptilia. 

Tarikan di dalam Taman Rama Rama & Reptilia Melaka

Selepas bayar tiket, kita akan masuk ke lobi

 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Lobi selepas masuk pintu utama

Ada 2 buntut burung abang bau tanah di ruang khas

Ibu terkejut bila sanggup tahu usia burung abang bau tanah berwarna putih tu

Agak agaknya berapa?

35 tahun (Pada dis 2017)

Dah dilatih bercakap (Apa khabar, Hai)

Dan burung abang bau tanah kedua pula dah berusia 5 tahun

Muda lagi, tak bakir cakap

Dan agak garang.

Gambar tak dibenarkan diambil sendiri. Kalau nak bergambar dengan burung perlu bayar 

Jadi

Terpulang nak tangkap gambar atau tidak

Ada juga burung merak di lobi ni


 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Ada burung merak dari india
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Maklumat wacana burung merak
Awal pagi lagi, belum ada mood nak kembangkan buntut

Selepas itu kita akan masuk ke 2 lokasi paling menarik dan unik di dalam taman ini

1. Aviari rama rama

 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Suasana di aviari rama rama semasa pertama pagi
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Antara spesis rama rama dalam aviari
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Redup lagi pertama pagi ni. Sejuk & lembap
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Rama rama hisap jus nanas. Manis agaknya nektar nanas tu
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Ada beberapa keluarga lain sedang bersiar siar
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Ikutkan ada 20 jenis rama rama dalam kandang ni
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Kita ke lokasi seterusnya

Ibu suka hadir sini alasannya yakni nak bawa anak anak bersama sama

Dapat kenal rama rama & banyak spesis haiwan lain

Selalu pergi zoo saja kan

Zoo Melaka pun pernah pergi, tapi pengalaman tak sama

Zoo Melaka tiada taman rama rama.

Bayangkan, di taman ini kita akan dikelilingi oleh beratus-ratus rama-rama berwarna dalam persekitaran yang dipenuhi bunga yang cantik

Anak anak ibu suka

Melihat tarian rama-rama ini di matahari pagi dengan udara yang sejuk memang terbaik

Dapat lari sekejap dari kesibukan dan hiruk pikuk kota raya di lembah Klang

Tamana ini menempatkan lebih dari 20 spesis kupu-kupu

Antara spesis rama rama yang ada ialah
  1. Black and White Helen (Papilio nephelus)
  2. Malayan Birdwing (Troides)
  3. Rama rama kebangsaan Malaysia, Rajah Brooke Birdwing (Ingat lagi tak subjek sejarah di sekolah doloe).
Selepas itu ada beberapa spesis burung yang di pamerkan

 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Cantik lanskap disini
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]

 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Anak anak memang suka tengok burung
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Burung dari Australia rupanya
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]


2. Taman ikan koi

Anak anak ibu paling enjoy masuk bahagian ni

 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]

Sebab sebelum ni bila menonton siri upin ipin di beling tv

Ada episod ikan sabung tu kan

Bila hingga sini, tidakboleh lupa untuk beli makanan ikan di kedai cenderamata

Nanti bila dah masuk dalam

Kita sanggup diberi ikan makan. Bagilah hingga ikan tu sakit perut

Hehe

Pengalaman yang paling mengujakan & mengasyikkan anak anak

Tak percaya cuba lihat gambar gambar ini


 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Seronok anak anak sanggup bagi ikan makan
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Lama duduk sini. Bagi makan hingga dedak habis
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Jenuh menjawaban soalan anak anak
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]

 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]

 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]

 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]

 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]

 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]

 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]

 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]

 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Dah selesai, pergi tempat lain
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Ada aviari rama rama lagi lepas ni

Selalunya

Pengunjung yang pertama kali hadir tak beli masakan ikan semasa gres sampai

Jadi bila hingga sini, melepaslah pengalaman bagi ikan koi makan

Rugi kan

Ibu kongsi dah ni, mak ayah boleh lah beli 2 3 bungkus


 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Rama rama kebangsaan Malaysia, Rajah Brooke
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Ada warna hijau dan kuning sebenarnya. Cuma kami jumpa warna kuning saja
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]


Masuk aviari burung lagi


 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Birds of the same feather flock together



Spesis burung

3. Taman Buaya & Reptilia

 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]


Bahagian ni bagi ibu tak berapa best

Maklumlah buaya tiruana malas malas

Tak ada agresi akrobatik


 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Taman buaya
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]

 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Buaya sedang bersantai
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Telur buaya
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Siapa pernah tengok peter pan, inilah buaya dari amerika. Besar. Buaya ni lah yang makan tangan Captain Hook musuh ketat peter pan and the lost boys
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Yang kecik ni ingatkan tengah tengak raksasa otromen
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
ikan keli raksasa
Kura kura dinosour. Fosil hidup ni. Besar
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]

 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Sedara mara ikan piranha. Ikan pacu, Bezanya satu gigi jongang, satu lagi tajam macam pisau
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Ikan pacu. Ikan air tawar yang lasak
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]
Close up. Macam ikan bpertama hitam kan? Sedap masak sambal agaknya
Part paling tak digemari. Taman ular. Yang perempuan tiruana lari laju laju sambil pejam mata
 Jalan jalan bersama keluarga Mobile CTR  Taman Rama Rama & Reptilia di Melaka. Wah, Bestnya! [RUGI TAK PERGI]

Sampai ke penghujung sudah


Alhamdulillah

Awal pertama tu semangat nak tengok satu satu

Sampai saja ke taman ular memang tak minat. Seram

Teringat nanti dalam kubur ada ular besar khas untuk seksa orang yang tak solat

Kalau dunia pun dah menakutkan

Bayangkan ular besar dalam kubur tu


Kesimpulannya

Dari pertama hingga hujung tu bila jalan perlahan lahan boleh habis dalam 1 ke 2 jam

Berbaloi ke dengan harga tiket tu?

Setakat ni rasa berbaloi

Sebab anak anak pun suka.

Kawasan pun nampak terjaga

Terutama bahagian ikan koi tu. Jangan lupa beli masakan ikan tau

Sampai berjumpa lagi

Lepas ni ibu akan dongeng lagi lokasi lokasi menarik dan unik di sekitar melaka

Tempat tempat menarik dan unik di melaka yang ramai pelancong dalam dan luar negara hadir

Insyaallah

PS: Masa balik taman ni, maklumlah cuti sekolah. Jalan jam macam ada jualan tutup kedai. Air cond kereta kami rosak.

Pusat servis perodua cadangkan servis & tukar mencecah RM3274. Alhamdulillah, lepas perjuangan & cari kedai lain.
.
Kami keluar RM220 saja aircond dah elok. Dapat jimat RM3050. Nanti kami kongsi tips nya.

Assalamualaikum


Posting Komentar

0 Komentar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad