Reset Password E-Penyata Honor Kakitangan Awam

Cara Set Semula Password atau Kata Laluan e-Penyata Gaji Kakitangan Kerajaan yang telah lupa
Pautan ini membolehkan pengguna yang terlupa kata laluan memasuki sistem untuk mendapatkan katalaluan sementara. Klik pada “Lupa Kata Laluan” dan skrin dibawah akan dipaparkan.
Sila isikan maklumat mandatori yang diminta iaitu No. KP/ No. Pasport dan No. Gaji anda dan tekan “Seterusnya”. Sekiranya anda telah berdaftar dengan sistem, maklumat pengenalan diri serta nombor honor anda akan dipaparkan ibarat berikut:

Sila pilih soalan keselamatan dan jawapan yang anda telah nyatakan semasa proses ”Pertama Kali Mendaftar” sebelum ini. Jika soalan keselamatan dan jawapan ialah sama ibarat yang dinyatakan semasa proses ”Pertama Kali Mendaftar”, skrin akan memaparkan kata laluan anda.

RESET KATA LALUAN

Sekiranya anda masih tak nak sanggup mengingati soalan keselamatan anda atau jawapan bagi soalan keselamatan, sila klik ”Reset Kata Laluan”. Skrin akreditasi untuk Reset akan dipaparkan.Sila klik butang “Ya” untuk membenarkan sistem reset kata laluan anda dan menghantar kata laluan sementara melalui sms/e-mel kepada nombor telefon/alamat e-mel yang didaftarkan didalam sistem. Jika klik butang “Tidak”, proses Reset Kata Laluan tak nak akan diteruskan.

Skrin berikut ini yang memaparkan mesej “Kata laluan sementara sudah hantar. Sila semak email/SMS anda” sekiranya anda menentukan butang “Ya”.


“Kembali ke Daftar Masuk”


Setelah mendapatkan kata laluan sementara. Anda dikehendaki mendaftar masuk ke sistem e-Penyata Gaji & Laporan dalam tempoh tiga (3) hari.Sila masukkan Nombor Kad Pengenalan/Nombor Paspot dan kata laluan sementara dan pilih “Daftar Masuk”.


Selepas mendaftar masuk, sila klik butang “OK” untuk menukar kata laluan sementara tersebut.


Sila masukkan Kata Laluan Sementara, Kata Laluan Baru dan Sahkan kata laluan gres seterusnya klik butang “OK”. Pastikan kata laluan yang dimasukkan ialah betul.Skrin akan memaparkan mesej “kata laluan berjaya ditukar”. Anda sanggup menciptakan carian penyata gaji/penyata pendapatan ibarat biasa.

Selamat MenCoba!
 

Posting Komentar

0 Komentar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad