Pantai Puteri Melaka Memang Anggun & Terjaga! Tapi Selamat Ke?

Bercuti di pantai puteri memang best! Tapi, hati hati semasa berkelah. Ada kes orang lemas.
Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga.

Terutama semasa cuti sekolah kan

Selain melawat ke tempat bersejarah di Melaka, banyak lagi tarikan perlancongan di negeri Hang Tuah ni. (Baca lebih lagi terkena Tempat best di Melaka untuk jalan jalan!)

misalnya apa tu?


Tarikan di Pantai Puteri Melaka yang menjanjikan kenangan indah bersama keluarga!

Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?
Pantai puteri memang bagus & banyak kelebihan. Gambar kredit encikshino.com

Sambil sambil pergi ke tempat yang bersejarah ibarat muzium & kota lama.

Melaka pun kaya dengan keindahan alam tiruanlajadinya, seperti pantai pantainya yang terjaga rapi.

Dan, sebelum ini ibu ada review wacana taman rama rama, kali ini ibu nak kongsi wacana Pantai Puteri di Melaka. 

Related post



Ibu ni orang sana.

Lebih tepat lagi orang kampung Pantai Puteri. Tak ibarat daerah pantai yang kotor tak terjaga.

Kerana sampah dari pelancong & juga yang dihanyutkan air.

Pantai ini memang terjaga rapi.

Hari hari ada kerja pemmembersihkanan dilakukan oleh pihak berwajib.

Jadi hadir sini memang tak sakit mata.





Apa yang menarik dan unik di Pantai Puteri Melaka?

Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?

Banyak aktiviti santai boleh kita lakukan di sini

Ibu akan senarikan di bawah untuk manfaat bersama

Memang banyak aktiviti outdoor yang lebih santai & menyeronokkan untuk di cuba

1. Melihat matahari terbit & terbenam di Selat Melaka

Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?
Cantik matahari terbenam di Jeti Petronas. Kredit: Sunrise.maplogs.com


Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?
Lepas lihat matahari boleh terus solat di Masjid. Betul betul sebelah pantai

Kalau pergi maritim tapi tak ambil peluang lihat matahari terbit dan terbenam memang rugi

Apatah lagi kalau kebanyakan tempat penginapan disini memang di tepi pantai

Sama ada hotel ataupun home stay. Boleh survey survey mana yang suka






Buat yang pergi honeymoon tu mungkin sesuai duduk hotel

Ada banyak hotel tepi pantai

Bukan nak promosi mana mana

Tapi laman web kan banyak, carilah promosi dan bandingkan harga


Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?
Homestay paling bagus di pantai puteri. Betul betul depan laut
Ikut bajet masing masing lah kan.

Kalau ibu pergi mesti bawa anak anak, jadi prefer pergi homestay. (Baca pilihan penginapan terbaik, Daftar Homestay terbaik di Melaka!)

Andai pergi berdua

Lebih senang duduk hotel saja

Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?
Hotel ni betul betul tepi pantai
Atau kalau anda sekeluarga suka untuk berada di alam sekitar


Boleh saja


2. Berkhemah di tepi pantai puteri

Ada blogger lain kongsi pengalaman mereka camping / berkhemah di tepi pantai ni


Apa nak takut angin berpengaruh dan gerah terik



Ada camping site / tapak perkhemahan yang memang tersedia


Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?
Nak senang bawa khemah. Kredit:alizareesyaversibaru.blogspot.my
Nampak kan dalam gambar diatas


Tempat ni membersihkan

Dan sambil sambil tu kita luangkan masa dengan anak anak

Anak anak pun sanggup mencar ilmu banyak kasus dalam kehidupan


Ikut kata pakar
"Anak anak yang bijak rapat dengan mak ayah mereka"
Bijak ni ada banyak sisi

Bijak sosial, bijak komunikasi, bijak membawa diri

Ini keahlian yang penting

Itu ibu galakkan kita baca buku di bawah untuk menolong mereka dari usia muda
"Klik gambar di bawah untuk menolong anak anak kita membesar dengan arif dan cerdas"
Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?


Dah klik dan baca?

Kasihan budak budak kini ni, membesar dengan gajet

Tak macam kita doloe

Jadi

Pengalaman bercamping bersama keluarga bagus untuk mereka

Tambahan lagi

Sebelah camping site siap ada tandas awam lagi

Jadi tak ada dilema nak pergi melepaskan hajat

Tandas pun terjaga tau, dihias indah

Hehe

Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?
Tandas pun warna warni tau Kredit gambar:utusan.com.my
Ini yang ibu cukup suka balik melaka

Kegampangan terjaga betul di daerah perlancongan

Sesuatu yang kurang dilihat di Selangor. Hmmm

Kalau camping tu, tidakboleh lupa membuang sampah betul betul ya

Memang betul ada orang membersihkankan, tong sampah pun dah tersedia

Tapi kemembersihkanan kan sebahagian dari iman

< div style="text-align: justify;"> Dah penat penat camping dan jalan jalan kan

Perut mesti lapar?

Wajib pergi kedai satay sebelah masjid tu.

3. Makan Satay di Kedai Sate Nazir

Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?

Satay Pek Tam Nazir ni dah usang juga buka. Siapa yang pernah makan insyaallah hadir lagi

Maklumlah

Harganya berbaloi dengan harganya

Saiz satay besar, bila gigit tu memercik mercik jus daging & ayam dalam mulut

Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?
Sedap Bak Hang. Pergi sini mesti singgah!

Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?
Satay Pek Tam Nazir besar berjus & sedap. Rempahnya terasa hingga kedalam!

Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?

Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?
Tangan yang bakar ni memang gifted & berpengalaman. Rasa sate ni tak kalah, malah lebih sedap dari jenama popular
Makan masa gerah gerah macam ada letupan rasa rempah & jus dari daging yang di bakar sempurna

Dan paling win

Pelengkap rasa, mestilah sambal kuah kacangnya

Cukup rasa, pedas manis & masin yang melehkan air liur bila teringat

Perniagaan keluarga kecil kecilan ni 

Dan paling bagus, Pek Tam Nasir ni OKU. Kaki dah tak kuat

Tapi kerja memang semangat.

Ibu doakan perniagaan satay ni terus maju. Sama sama kita menolong beliau

Dari makan Kay ep cee & Mek Dee masa bersiar siar

Best lagi pekena Satay Pek Tam Nasir

Kedai buka dari lepas asar, anggaran jam 530 petang hingga habis satay

Kadang kadang jam 9 malam dah habis

Tengok bilangan pengunjung lah

Terutama masa cuti sekolah ni

Kalau orang ramai, terpaksa ambil angka giliran


Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?

Tempat makan di Melaka ni, dah banyak yang viral. Ibu rasa berbaloi untuk viral kan satay ni

Sebab lokasi strategik

Sedap pulak tu

Sambil makan kita sedut angin dari pantai yang menghembus laju

Memang syahduu

Hehe


Google Street View : Klik sini

Lokasi sebelah Masjid Pantai Rombang, depan pantai puteri

Ini rupa masjid tu

Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?

(Lihat google street view di bawah)

Sambil camping tepi maritim tu

Senang nak pergi masjid alasannya tiruana pun erat kan

Ok

Aktiviti seterusnya akan diberi kelebihan buat sesiapa yang camping & sewa homestay di tepi pantai puteri. (Wikipedia)

Apakah itu?

4. Bakar ikan & masakan maritim segar

Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?
Beli saja ikan di pengkalan nelayan. Segar tak di nafikan!
Nama pun duduk tepi maritim kan

Di sini memang ada beberapa pengkalan nelayan

Dan ada menjual hasil tangkapan segar di tepi laut

Ikan gres turun laut

Rasa dia manis berjus, jus sate lain

Jus ikan lain

Isi ikan pun putih & kenyal

Harga ok & berbaloi

Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?

Boleh minta mereka tolong siangkan, memang expert je buat kerja

Apa nak dibentuk dengan ikan ni?

Kalau tinggal homestay boleh lah masak

Nak goreng ke, masak sup ke. Mana yang sedap lah

Kalau camping ibu masukankan kita bakar je ikan tu dalam aluminium foil

Rempah boleh bawa dari rumah

Atau beli je kat pasar berair dan kedai

Bukan susah pun kan 

Cakap pasal ikan

Kalau dah namanya tepi laut, kaki pancing memang stress berat lah kan

Sebab

5. Memancing sendiri atau masuk pertandingan memancing!

Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?
Memancing di persisiran pantai
Alang alang tu bawa joran dari rumah

Selalu memang ramai kaki pancing di pesisiran pantai

Saja nak cari ketenangan kan

Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?

Ikan tu ada tapi peluang nak sanggup tu ikut rezeki & keahlian masing masing lah kan

Dan di pantai puteri ni

Memang kerap kali buat pertandingan memancing

Wow!

Hadiah pun lumayan

Selalu pertandingan memancing ni buat masa cuti sekolah

Memang penuh lah kereta tepi jalan

Anak anak paling suka pergi pantai sebab

6. Mandi maritim & berkelah

Apa lagi

Sebab sanggup main air lah

Suka ibu nak ingatkan kepada ibu bapa supaya ambil langkah pencegahan ya

Pantang mandi tanpa pengawasan

Sebab apa?

Mandi manda semoga berwaspada

Disini dah beberapa kali orang lemas tau

Sedangkan ada nelayan yang lemas disini, apatah lagi orang luar

Jadi selalu diberingat

Keselamatan diutamakan

Selain mandi laut, tepi pantai anginnya kuat

Boleh lah kita

7. Main layang layang & buih sabun

Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?
Main buih sabun, petang petang biasa ada peniaga tawarkan permaianan ni
Layang layang ada jual di kedai dan bazaar tepi jalan

Buih sabun tu pun petang petang biasa ada

Kena sewa perkakas dengan peniaga

Air sabun beli sebekas & pakai hingga habis

Dan buat kaki bola

Ada habuan khas untuk anda

8. Bola sepak pantai

Melaka memang banyak tempat menarik dan unik untuk bercuti bersama keluarga Pantai Puteri Melaka Memang Cantik & Terjaga! Tapi selamat ke?

Ada padang bola sepak pantai tersedia

Kalau nak buat team building pun sesuai

sebab ibu kerap nampak ada keluarga buat family day

Dan ada juga syarikat yang bawa pekerja buat team building disini.



9. Dekat dengan banyak daerah menarik dan unik.

Kawasan ini terletak hampir dengan tempat best ibarat Pantai Klebang (Muzium kapal selam, Kedai coconut shake & kuih keria), Bandar hilir (tempat bersejarah ibarat A Famosa) & Ayer Keroh (Melaka Wonderland, Taman rama rama. Baca lebih lanjut perihal pengalaman melawat taman rama rama Melaka!)

Kesimpulan aktiviti menarik dan unik di Pantai Puteri Melaka

Banyak lagi aktiviti kita boleh buat di pantai puteri

Nak pulas sepanjang hari ke

Nak buat istana pasir ke

Nak pulas di timbus pasir ke

Terpulang pada kita

Yang penting masa cuti kita terisi. 

Ibu ucapkan selamat meluangkan masa bersama keluarga

Insyaallah jumpa lagi lain kali


Posting Komentar

0 Komentar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad