20+ Kawasan Menarik Di Selangor. Wow, Cantiknya! [Anda Dah Pergi?]

Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]
Imej: Nusha1706


Assalamualaikum. Alang alang dah hingga selangor, rugi tak pergi bersiar siar.


Di bawah ini Ibu kongsikan tempat menarik dan unik di selangor.


Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik.


Bagi megampangkan tuan & puan, Ibu sudah asingkan siap siap lokasi menarik dan unik malam & siang.



30 Tempat menarik dan unik di selangor Waktu Malam & Siang? Wow, Cantiknya! Rugi Tak Pergi.


Setiap lokasi mempunyai tarikan tersendiri. Di bawah ini, ada referensi kotak navigasi untuk setiap tempat. 


KLIK kotak di kiri (Nama Tempat, Alamat dan Review) untuk maklumat tambahan.


Nama Tempat Menarik & Waktu lawatan terbaik.

Alamat untuk rujukan anda.

Review pengunjung lepas.


Kita mulakan dengan tempat menarik dan unik di waktu malam.



Tempat Menarik Di Selangor Waktu Malam!


Sama menyerupai di Melaka, Selangor juga ada tempat yang dilimpahi cahaya pada malam hari.


Dan menjadi tumpuan masyarakat kota untuk berehat & diberiadah bersama keluarga. Atau pelancong dari dalam & luar negara.


Siang dan malam boleh jalan, lepas penat balik rehat di homestay / hotel.

Tempat pertama dalam Daftar memang wajib dikunjungi.


Terutama bagi peminat fotografi.


Di manakah ia? 

Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]

Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah


Waktu lawatan terbaik: Malam


Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah yaitu masjid Negeri Selangor & ialah masjid terbesar di negara ini.


Dan ke 2 terbesar di Asia Tenggara selepas Masjid Istiqlal di Jakarta, Indonesia. 


Masjid ini mempunyai empat menara, yang didirikan di setiap sudut & mempunyai kubah gergasi berwarna biru dan perak. 


Banyak homestay di Shah Alam yang terletak berhampiran Masjid ini. Kaprikornus bahagia nak solat.


Alamat: Jalan Persiaran Masjid, Sekysen 14, 40000 Shah Alam, Selangor
Ketinggian kubah (luar): 106.7 m (350 kaki)
Diameter kubah luar: 51.2 m (168 kaki)
Gaya senibina: seni bina Islam

Telefon: 03-5519 9988


4.7 / 5.0 bintang terkumpul dari 1,034 ulasan di Google.

Kenapa sesuai hadir waktu malam? Masjid ini kelihatan lebih manis di bawah sinaran bintang & bulan.


Di samping itu, boleh solat berjemaah di Masjid, majlis ilmu pun kerap di jalankan.


Selepas solat, boleh pergi ke Dataran kemerdekaan yang terletak betul betul di sebelah masjid ini.


Nak pergi uptown Shah Alam untuk membeli belah pun dekat.




Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]

Uptown Shah Alam.

Waktu lawatan: Malam.

Destinasi membeli belah & makan makan bagi pelawat di malam hari. 


Pelbagai cenderahati dari pakaian, pelengkap telefon & gajet untuk di jadikan oleh oleh untuk andal keluarga & saudara mara.



Alamat: LKSA, Seksyen 24, 40300 Shah Alam, Selangor
Masa operasi: Setiap hari melainkan isnin. Dari jam 8.30 PM ke 3.00 AM.

Telefon: 012-651 1676


4.0 / 5.0 bintang berdasarkan 937 ulasan di Google.

Jika kita hadir tangan kosong & dengan perut tidak meliputi lagi, insyaallah mesti akan pulang dengan cenderahati & perut kenyang.


Banyak barangan untuk dipilih, dan inilah masanya untuk gunakan skil para isteri untuk menawar.




Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]

Kuala Selangor Fireflies (kampung Kuantan)

Taman yang memperlihatkan perjalanan bot petang untuk mengagumi koloni besar kunang-kunang yang tinggal di bakau.

Waktu lawatan terbaik: Malam (Siang tutup)

Sumber: Transitions Optical Malaysia


Alamat: Jalan Klang, Kampung Kuantan, 45000 Kuala Selangor, Selangor
Waktu lawatan: 7.45 10.30pm
Telefon: 03-3289 1439

4.4 / 50.0 bintang terkumpul dari 101 ulasan di Google.

Tempat yang unik ini akan mempersembahkan pengalaman berbeza kepada para pengunjungnya yang sudah biasa dilahirkan di dunia moden.


Lahir saja, lampu dah wujud.


Lawatan ke kampung kuantan di malam hari akan menyajikan mata kita dengan permandangan indah kunang kunang (fireflies).


Cantik menyerupai bintang berkelipan di malam hari. Indah tidak terperi. Tempat ini agak jauh dari sentra bandar, boleh sewa homestay di Kuala Selangor untuk simpel balik berehat di malam hari. 




Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]

Setia City Mall

Pusat membeli-belah di Setia Alam Shah Alam yang memperlihatkan banyak aktiviti menarik dan unik.

Jika ke uptown Shah Alam tidak menepati citarasa kita, sentra membeli belah ini penuh dengan butik pelbagai jenama dalam & luar negara.


Tambahan pula, di waktu malam, persembahan air pancut laser berwarna warni di datarannya sangat menarik dan unik.


Banyak aktiviti boleh di lakukan di dataran sentra membeli belah ini pada malam hari menyerupai sewaan skuter, gerai makanan & macam macam lagi.


Waktu lawatan terbaik: Malam


Alamat: Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor
Masa perniagaan: Dibuka setiap hari dari 10 am hingga 10 pm.
Telefon: 03-3375 8688


4.1 / 5.0 bintang daripada 75 ulasan pengunjung lepas di Google.




Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]

i-City, Bandar Pintar Yang Penuh Kelainan.

Waktu terbaik lawatan: Malam

Bandar cerdik yang di bina diatas tanah seluar 72 ekar sudah dibuka pada tahun 2009. Menjadi tarikan pelancong terutama di waktu malam kerana lanskapnya yang unik.

I city dipenuhi dengan replika pokok & bunga daripada lampu berwarna warni di malam hari.


Mabadunga di waktu siang beroperasi sebagai pejabat.



Alamat: I-City, 40000 Shah Alam, Selangor.

Bandar ini menempatkan ruang korporat, rekreasi dan kediaman menyerupai sentra membeli-belah menara pejabat, hotel, pangsapuri dan lain lain. 


Dirancang oleh arkitek ternama  Jon A. Jerde, bandar i-City direka sebagai bandar cerdik bersepadu sepenuhnya.




Review pengunjung lepas.

Review di Tripadvisor daripada 502 orang pengunjung sudah mempersembahkan markah 3.0 dari 5 bintang.


Rata rata pengunjung berpuas hati dengan permandangan lampu neon yang berwarna warni.


Tetapi masih ada beberapa kasus perlu di perbaiki, menyerupai kualiti taman kawanya.



Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]
Imej: Hamdy.wordpress.com


Bukit Ampang

Waktu lawatan terbaik: Malam.

Siapa suka tangkap gambar? Ini tempat terbaik untuk menjamu mata kita dengan permandangan bandar kuala lumpur di waktu malam.


Di masukankan hadir sebelum jam 12 malam. Mungkin atas faktor keselamatan alasannya tempat ini agak sunyi.


Nak hadir siang hari pun boleh, tapi permandangannya tak secantik di malam hari.



Alamat untuk rujukan anda.

Alamat: Jalan Hulu Langat, Kampung Tasek Permai, 68000 Ampang, Selangor




Review pengunjung lepas.

4.3 dari 5.0 bintang berdasarkan 584 ulasan terkumpul di Google.

Siang hari sesuai untuk buat aktiviti berbasikal di sini. Pastikan kita fit untuk mendaki bukit.

Semput tau.

Dan tempat letak kereta agak sukar di dapati disini kerana ramai pengunjung, terutama di malam hari.





Tempat Menarik Di Selangor Waktu Siang!

Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]


Tadom Hill Resort Banting

Tadom Hill Resorts memperlihatkan banyak aktiviti menarik dan unik di daerah seluas 40 ekar.

Kawasan meliputi bukit kerikil kapur, tasik dan pokok-pokok. Tempat ini sesuai untuk mereka yang ingin melarikan diri dari kesibukan kehidupan bandar dan berehat di kehijauan alam tiruanlajadi.


Lokasi & Info Tadom Hill

Alamat: Kampung Labohan Dagang, 42700 Banting, Selangor

Waktu Operasi: Setiap Hari (8.00am – 6.30pm)

Bayaran Masuk: RM22/pax untuk tiruana aktiviti air


Review pelawat:

3.9 / 5.0 bintang dari 657 ulasan di Google.




Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]

Pantai Tanjung Rhu

Pantai Tanjung Rhu terletak di Pulau Carey Selangor. Pantai ini mempunyai daerah pesisir sepanjang 2.5 km yang berpasir putih membersihkan. 

Kawasan pantai ini menjadi tempat pelabuhan nelayan-nelayan yang terdapat di Pulau Carey.



Lokasi Pantai Tanjung Rhu Pulau Carey

Alamat: Pantai Tanjung Rhu, Pulau Carey, 42960 Kuala Langat, Selangor

Waktu lawatan: 24 jam
Harga tiket: Percuma


Review dari pengunjung

2.9 / 5 bintang dari 23 ulasan di Google.


Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]


Sunway Lagoon keriangan di taman tema air di hutan batu!

Sunway Lagoon yaitu taman tema di Bandar Sunway, Subang Jaya, Selangor, Malaysia yang dimiliki oleh Sunway Group. 

Tarikan utama taman tema air bertaraf dunia & sentiasa ada promosi terbaru untuk pengunjung.


Lokasi Sunway Lagoon

Alamat: 3, Jalan PJS 11/11, Bandar Sunway, 47500 Petaling Jaya, Selangor

Waktu lawatan: Setiap Hari (10.00am – 6.00pm)


Ulasan penunjung Sunway Lagoon

4.5 / 5.0 bintang dari 3,896 ulansan pengunjung di Google.


Theme park in Subang Jaya



Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]

Skytrex Adventure Shah Alam

Rasai pengalaman berbeza di hutan rimba dengan mencabar kemampuan diri merasai sendiri laluan berhalangan di udara sambil di kelilingi oleh hutan hijau.

Terletak betul betul bersebelahan Taman Botani Negara di Shah Alam.


Tempat ini memperlihatkan pelbagai aktiviti lasak menyerupai spider web, cable walk, flying fox dan banyak lagi.



Lokasi Skytrex Shah Alam

Alamat: Jalan Liku 8/1, Seksyen 8, 40000 Shah Alam, Selangor
Waktu lawatan: Setiap hari kecuali Isnin (8.30am – 5.00pm)
Harga tiket masuk: Tempahan di lakukan dalam talian Beginner RM35 | Intermediate RM45 | Advanced RM55


Ulasan Pengunjung Skytrex Shah Alam.

4.1 / 5.0 bintang dari 98 ulasan di Google.



Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]


Pantai Morib

Destinasi perlancongan popular di Selangor ini terletak di Kuala Langat.

Kami suka hadir ke mari kerana semasa pulang boleh singgah beli kerepek murah di Banting.


Sambil menyelam minum air.


Alamat: Morib, 42700 Banting, Selangor

Banyak keluarga gemar berehat di hujung ahad disini & melaksanakan aktiviti riadah bersama keluarga.


Antara aktivitas yang boleh kita buat disini ialah berkelah, main layang layang,  mengutip hasil maritim & makan kerepek pada harga murah.


Coba tanya orang tempatan mana kedai borong kerepek sedap di sini. Mesti mereka tahu.


Review pengunjung lepas.

3.8 / 5.0 bintang terkumpul dari 1,248 ulasan Google di Google






Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]

Taman Botani Negara Shah Alam.

1 Lagi tarikan pelancong di Shah Alam untuk bajet mesra keluarga. Taman Botani Negara yang menempatkan pelbagai spesis haiwan & tumbuhan.

Lengkap dengan sawah padi, kolam takungan air & trek basikal berbukit bukau yang mencabar. Sungguh, semput mengayuh basikal mendaki bukit.


Dalam taman ini ada mini zoo yang menempatkan rusa, burung, kuda & haiwan kecil lain.


Tak perlu bawa basikal, kerana boleh disewa pada harga yang berpatutan di sini.


Alamat: 40000, Shah Alam, Selangor, Taman Pertanian Malaysia, Taman Pertanian Malaysia, 40170 Shah Alam, Selangor
Waktu Lawatan : Dibuka setiap hari dari jam 7.30 pagi hingga 4.30 petang. Tutup hari Isnin.

Telefon: 03-5510 7048


4.1 / 5.0 bintang dari 153 pelawat Taman Botani yang meninggalkan ulasan di Google.

Dalam banyak tarikan di sini, Ibu paling suka pergi rumah 4 musim. Setiap 3 bulan rumah ini akan bertukar wajah.


Suasana di dalam rumah ini akan dihias menurut 4 isu terkini di negara menyerupai Jepun & Amerika.





Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]
Imej: Flickr.com

Hutan Lipur Sungai Congkak

Destinasi jeram yang popular untuk mandi manda & diberiadah bersama keluarga di hujung minggu.

Airnya sejuk & jernih. Memang menyegarkan sanggup berendam dan mandi manda.


Terutama sekali semasa cuaca gerah.


Waktu lawatan terbaik: Siang



Alamat: 43100 Hulu Langat, Selangor


Review pengunjung lepas.

4.0 / 5.0 bintang dari 325 pengunjung jeram ini yang meninggalkan ulasan di Google.




Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]

Bukit Melawati

Waktu lawatan terbaik: Siang

Satu tarikan di Kuala Selangor di daerah hijau berbukit bukau. Dapat lihat permandangan persekitaran dari puncak bukit.


Dan diberi makan monyet yang berada di daerah ini.


Kawasan ini ada sejarahnya yang tersendiri,  mempunyai makam, meriam, usang masih terdapat disini.




Alamat: 45000 Kuala Selangor, Selangor



Telefon: 03-3289 1439


4.2 / 5.0 bintang terkumpul dari 609 pelawat yang memdiberi ulasan di Google.

Kegampangan tram ada disediakan dan boleh di sewa pada harga berpatutan. Tak perlu nak susah payah berjalan kaki sehingga ke puncak bukit melawati.






Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]

Kompleks Seni Islam Antarabangsa Selangor

Waktu lawatan terbaik: Siang

Sebuah galeri seni di Shah Alam yang memaparkan hasil tangan & budaya ketamadunan islam.


Pameran kerap di adakan di sini, paling gres tentang artifak peninggalan Rasulullah. Memang menarik dan unik.


Terdapat Galeri & sentra budaya memaparkan seni Islam kontemporari, objek reka bentuk & manuskrip Quran.



Alamat: 2A, Persiaran Damai, Seksyen 10, 40100 Shah Alam, Selangor
Waktu lawatan: Dibuka setiap hari dari jam 9 am hingga 530 pm.
Telefon: 03-5511 9001


Review pengunjung lepas.


4.3 dari 5.0 bintang terkumpul dari 117 ulasan yang didiberikan pengunjung di Google.

Memang berbaloi untuk singgah ke mari kerana ramai yang berpuas hati.

Lokasi kompleks ini sangat strategik, betul betul terletak di sebelah Masjid Biru Sultan Salahudin.




Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]

The Kabin

Waktu lawatan terbaik: Siang

Bosan dengan suasana kota yang sentiasa sibuk & bergerak pantas? Mungkin ini tempat yang sesuai dengan anda.


The Kabin yang terletak di Jeram Selangor di dirikan di tengah tengah sawah padi yang hijau terbentang.


Boleh lihat permandangan yang mendamaikan, dan sunyi.


Tanpa gangguan, suara kenderaan pun tak kedengaran.



Alamat untuk rujukan anda.

Alamat: Jalan Haji Zainal, Jeram, 45800 Jeram, Selangor
Telefon: 017-924 7800


Review pengunjung lepas.

3.9 dari 5.0 bintang terkumpul, berdasarkan 185 ulasan yang direkodkan di Google.


Rata rata pelawat yaitu masyarakat kota yang teringin tinggal di kampung, di kelilingi sawah padi.


Ada banyak aktiviti boleh di lakukan disini. Nak sewa basikal & ronda ronda kawasan.


Nak berenang pun boleh. Nak buat BBQ, ada disediakan.




Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]

Inki River Resort

Waktu lawatan terbaik: Siang

Resort yang terletak betul betul di tepi sungai yang jernih & membersihkan. Tempat ini kurang menerima review setakat ini.


Tak hairanlah kemembersihkanannya masih terjaga.


Air sejuk untuk berendam & menenangkan diri, rasa macam tak percaya tempat ini tak ramai yang tahu lagi.



Alamat untuk rujukan anda.

Alamat: Jalan Pasir Putih 4, Kampung Pasir Putih, 44100 Kerling, Selangor



Telefon: 013-595 3911



Review pengunjung lepas.

4.5 dari 5.0 bintang di diberikan daripada 10 ulasan pelawat di Google.




Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]

Kampung Sungai Lopo / Sungai Lopo Village.

Waktu lawatan terbaik: Siang

Satu lagi tarikan pelancong untuk mandi manda di Hulu Langat, Selangor. Terletak berhampiran dengan kampung orang asli.

Air terjun di sini membersihkan dengan air yang sejuk ke tulang sum sum.


Boleh berkelah dan mandi manda bersama anak anak dan keluarga.



Alamat untuk rujukan anda.

Alamat: lot 3637, Jln sg lepoh, Kampung Orang Asli, 43100 Hulu Langat, Selangor
Telefon: 012-228 6689

Review pengunjung lepas.

4.0 / 5.0 bintang dari 84 ulasan di Google.


Air terjun disini ada struktur kerikil tubuh tiruanlajadi yang sesuai di jadikan gelungsur.


Sesuai untuk mereka yang suka mencabar keberanian diri.


Tempat letak kereta agak terhad, jadi elok hadir pertama.





Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]

Pusat Pemuliharaan Panda Gergasi

Waktu lawatan terbaik: Siang

Bukan simpel nak jumpa panda, bila lampau kita perlu terbang ke zoo terpilih di luar negara. Kini tidak lagi.

Kita boleh tonton sendiri telatah panda yang gebu berbulu & bandel ini di sentra pemuliharaan Panda di dalam Zoo Negara.


Alamat untuk rujukan anda.


Alamat: Ulu Kelang, 68000 Ampang Jaya, Selangor


Review pengunjung lepas.

4.0 dari 5.0 bintang berdasarkan 122 ulasan di Google.

Satu satunya tempat di Malaysia di mana kita boleh lihat sendiri panda hidup di depan mata. Sehingga Mac 2018, ada 2 ujung panda di tempatkan di sini.

Lengkap dengan penghawa dingin, setiap pelawat spesialuntuk di benarkan melawat panda ini selama 20 minit.

Masa terbaik untuk lawatan yaitu pada jam 11.00 11.30 pagi. Waktu makanan di diberi. Boleh nampak beruang panda ini lebih aktif.




Ada yang lebih sesuai di lawati pada waktu malam kerana suasananya lebih menarik dan unik 20+ Tempat menarik dan unik di Selangor. Wow, Cantiknya! [ANDA DAH PERGI?]

Amverton Cove Golf & Island Resort

Waktu lawatan terbaik: Siang

Tempat ini bagaikan syurga untuk kaki golf. Ramai peminat golf tegar puji tentang padang golf dan fasilit yang di jaga baik.

Ayah pergi main golf.

Isteri dan anak anak boleh mandi di swimming pool. Bilik pun selesa & besar. Memang padanlah alasannya hotel bertaraf 5 bintang.


Alamat untuk rujukan anda.

Alamat: Jalan Pulau Carey, 42960 Pulau Carey, Selangor
Telefon: 03-3123 3888


Review pengunjung lepas.

4.1 dari 5.0 bintang terkumpul dari 304 ulasan di Google.

Tempat ni kurang sesuai untuk bukan kaki golf. 



Kesimpulan Tentang Tempat Menarik Di Selangor.

Rancanglah cuti kita sebaiknya bersama isteri dan anak anak. Manfaatkan setiap peluang yang ada untuk melihat kebemasukan alam ciptaan Allah.

Selangor pun ada tempat yang manis dan berbaloi.

Nak pergi tempat percuma ada, yang berbayar pun ada. Bajet bukan masalah.

Insyaallah Daftar ini akan Ibu kemas sekarang dari masa ke semasa. Sebarang pendapat dan perkongsian pengalaman, sila tinggalkan di ruangan komen.

Terima kasih tiruana. Assalamualaikum Wrmbth.

Posting Komentar

0 Komentar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad