15 Cara Kurang Alahan Mengandung Semoga Ibu & Bayi Cukup Zat!



Assalamualaikum Wrmbth, Dah usang Ibu tak update blog ni. Kali ini ibu nak kongsi wacana alahan mengandung.
.
Mama cari tips untuk kurangkan loya & mual semasa hamil serata internet.

.
Dan dari pengalaman sendiri.
.
Puan ada rasa loya dan muntah?
.
 Teknik Kurang alahan mengandung supaya ibu  15 Teknik Kurang alahan mengandung supaya ibu & bayi cukup zat!
.
Ini boleh jadi salah satu tanda tanda pertama kehamilan dan biasanya bermula sekitar ahad ke-6 kehamilan. 
.

Ia boleh berlaku pada bila bila masa sepanjang hari
.
Dan bagi kebanyakan wanita, alahan hamil selalunya berhenti selepas ahad kehamilan ke 12.
.
Dalam hati ibu mengandung macam kita ni
.
Mesti tertanya tanya soalan dibawah
.
Iaitu




Adakah morning sickness berbahaya?

Betul kan?

Sebab asyik mual & muntah je

Selera makan pun tak ada, macam mana hati tak risau


 Teknik Kurang alahan mengandung supaya ibu  15 Teknik Kurang alahan mengandung supaya ibu & bayi cukup zat!
Ramai perempuan teringin mengandung tanpa alahan. Kita boleh usaha

Morning sickness selalunya tidak berbahaya kepada kita atau bayi dalam kandungan
.
Melainkan kalau
.
Kita mengalami muntah yang berlebihan dan dilarang makan langsung, hingga tak ada selera
.
Sebab apa yang di makan tiruananya keluar tiruanla
.
Ini boleh membahayakan kedua dua ibu dan bayi jikalau alahan teruk & tidak dirawat kerana 
  1. belum sempurnanya nutrien 
  2. dan ketidakseimbangan elektrolit. 
Perkara yang paling penting yang boleh dilakukan oleh puan & suami yaitu berkongsi kepada doktor semasa temujanji doktor apabila gejala-gejala ini muncul
.
Dan cuba dapatkan pilihan rawatan yang ada & nasihat untuk atasi dilema alahan mengandung
.
Selain itu, Ibu juga galakkan untuk jaga kemembersihkanan rumah & diri semasa mengandung. Kalau rumah ada bela kucing. lagi kena hati hati dengan kucing.
.
Memang ada bahaya kucing kepada ibu mengandung.
.
Sekarang ni

Kita dah tahu jenis alahan semasa mengandung yang selamat

Dan cara mengetahui tanda tanda alahan yang membawa mudarat

Macam mana kita nak hilangkan alahan mengandung?

Tekniknya ialah dengan menjawaban soalan di bawah ni

Iaitu

Apa yang kita perlu tahu wacana Morning sickness?

Dibawah ini

Ibu kongsikan 4 fakta penting

Tentang alahan mengandung yang sangat bermanfaa

 Teknik Kurang alahan mengandung supaya ibu  15 Teknik Kurang alahan mengandung supaya ibu & bayi cukup zat!

  1. Lebih daripada 50% daripada perempuan hamil mengalami demam pagi. Masa checkup cuba tanya mitra kawan di klinik yang sedang mengandung. Kemungkinan besar untuk mereka juga mengalami alahan memang tinggi
  2. Morning sickness akan menhadirkan rasa mual yang mungkin kita alami semasa trimester pertama kehamilan, yang disebabkan oleh hasil peningkatan hormon kehamilan dalam badan kita.
  3. Morning sickness boleh disertai dengan muntah muntah.
  4. Ramai doktor beropini bahawa morning sickness yaitu sesuatu yang baik. Apa? Kita tak larat macam ni hingga tak boleh kerja doktor kata bagus? Morning sickness menunjukkan plasenta berkembang dengan baik. 
Jangan takut, ada beberapa cara untuk memmenolong mempersembahkan kita kelegaan untuk mengurangkan morning sickness.
.

15 Tips & Pantang larang mengurangkan morning sickness semasa mengandung

 Teknik Kurang alahan mengandung supaya ibu  15 Teknik Kurang alahan mengandung supaya ibu & bayi cukup zat!
Nak hilangkan sepenuhnya memang susah. Tapi nak kpertama memang boleh

Ini caranya:
  1. Makan sajian yang sedikit tetapi kerap.
  2. Minum air 1/2 jam sebelum atau selepas makan, tetapi tidak bersama sama dengan makanan.
  3. Minum sedikit air pada waktu siang untuk mengelakkan belum sempurnanya air.
  4. Makan apa sahaja yang kita suka makan, apabila rasa anda selera makan. Banyakkan makan kuliner bermanfaa menyerupai buah semasa mengandung.
  5. Mintalah orang lain untuk memasak untuk anda. Bau yang berpengaruh dari kuliner yang sedang di masak boleh merangsang rasa loya
  6. Elakkan kuliner & minuman yang terlebih gula. Nanti bahagia kena kencing manis. Amalkan diet sihat saat mengandung
  7. Buka tingkap, atau hidupkan kipas jikalau wangi mengganggu anda. Bagi udara luar yang nyaman masuk ke dalam rumah
  8. Banyak rehat dan pulas di siang hari.
  9. Elakkan daerah gerah kerana cuaca gerah boleh menambah mual.
  10. Menghidu lemon atau halia, minum air limau atau makan tembikai untuk melegakan rasa loya.
  11. Buat senaman
  12. Ambil set ibu mengandung shaklee untuk cukupkan keperluan kita & anak yang sedang pesat berkembang
4 perkara ini mesti di elakkan untuk mengurangkan alahan semasa hamil:
  1. Jangan berbaring selepas makan.
  2. Jangan melangkau waktu makan.
  3. Jangan biarkan keadaan ini tidak dirawat.
  4. Jangan masak atau makan kuliner pedas.

Cepat cepatlah jumpa doktor jikalau mengalami morning sickness yang

 Teknik Kurang alahan mengandung supaya ibu  15 Teknik Kurang alahan mengandung supaya ibu & bayi cukup zat!

  1. Jika puan mengalami loya & muntah-muntah yang berlebihan sehingga perut kerap kosong hingga tidak mencakup. Nanti boleh kena gastrik
  2. Jika puan kerap muntah disertai dengan sakit atau demam
  3. Sekiranya rasa mual, loya & muntah berterusan ke trimester kedua (selepas ahad ke-12)
Selamat mencuba tips tips untuk mengurangkan alahan ini ya.

Posting Komentar

0 Komentar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad