Susu Dutch Lady Kotak! Sedap Dan Gampang Di Bawah Ke Mana Mana.

Malasnya nak bancuh susu. Nasib baik ada susu kotak Dutch Lady!
Dulu masa Ibu di kursi sekolah, teringat lagi bila hadir lori susu. Kegembiraan tak terkata lantaran sanggup susu percuma.

Zaman doloe, sanggup minum susu kotak tu dah happy sangatlah. Kanak kanak kan.

Sekarang ni bila di kenang tiruanla, bahagia sangat nak beli susu dalam kotak. Dan antara jenama yang paling popular ialah Dutch lady.

Tapi tahukah anda, ada beberapa jenis susu kotak Dutch Lady di pamasukan?

Hari ini Ibu akan kongsikan pilihan yang ada.

Kita mulakan dengan yang paling popular.

Apakah ia?


Susu Dutch Lady kotak kecil & besar! Apa bezanya?

Sebenarnya terdapat 3 jenis susu kotak & botol yang di keluarkan jenama ini.

Iaitu.

1. Susu Dutch Lady Purefarm UHT.

Ini rupa susu tersebut. Biasa jumpa kan. UHT tu yaitu kependekan untuk Ultra high Temperature.

 Kegembiraan tak terkata lantaran sanggup susu percuma Susu Dutch Lady Kotak! Sedap dan praktis di bawah ke mana mana.


Bukan ultraman tau. 

Tekniknya, susu ini digerahkan pada suhu yang sangat tinggi selama 2 saat. Berapa tinggi tu?

135 darjah celcius.

Lagi tinggi dari suhu air mendidih. Mujur selama 2 dikala saja.

Suhu yang tinggi ini akan membunuh basil berbahaya dan sebaliknya tidak akan merosakkan khasiat yang terkandung di dalam susu.

Susu ini memiliki 2 saiz pek.

  1. 1 liter
  2. 200 ml

Jenis jenis perisa untuk pilihan kita.

  1. Krim Penuh
  2. Kalsium Tinggi Lemak Rendah
  3. Strawberry
  4. Coklat
  5. Kopi (spesialuntuk 200ml)
  6. Segar (saiz 1 liter sahaja)

Kaedah penyimpanan susu UHT Dutch Lady:

Sesudah dibuka, simpan dan habiskan tiruananya dalam masa tiga hari.

Berapa usang susu ini boleh bertahan?

Anggaran 10 bulan selepas ia di kilangkan.

Baik, Susu kotak seterusnya.



2. Susu Dutch Lady Pasteurized.

Perbezaan susu jenis pasteurized bila di bandingkan dengan susu UHT ialah tempoh susu di dedahkan kepada suhu dan juga berapa tinggi ia di gerahkan.

 Kegembiraan tak terkata lantaran sanggup susu percuma Susu Dutch Lady Kotak! Sedap dan praktis di bawah ke mana mana.


Susu ini di gerahkan pada suhu 72 sampai 74 darjah celcius selama 15 sampai 30 saat.

Kemudian ia di sejukkan segera pada pada 4 sampai 5 darjah celcius.

Kuman penyebab susu rosak akan mati, dan jangka hayat susu ini boleh di simpan bertambah dengan mendadak.


Susu Dutch Lady terpasteur boleh di dapati dalam saiz.

    • 1 liter


Pilihan perisa susu dutch lady yang di pasteur.

Kita boleh menentukan perisa di bawah
  1. Segar (100% Susu Segar)
  2. Penuh krim
  3. Kalsium Tinggi Rendah Lemak 
  4. Coklat



Panduan penyimpanan.

bagi memastikan susu ini tahan usang dan sentiasa segar untuk di minum,simpan susu ini di peti sejuk pada suhu antara 0 ° C sampai 4 ° C.

Pastikan kita goncang pek sebelum digunakan. 

Sesudah dibuka, simpan di dalam peti sejuk dan pastikan kita habiskan dalam masa tiga hari untuk mengelakkan susu rosak.



3. Dutch Lady Sterilize.

Jenis ketiga ni lain lantaran bukan dalam kotak. Susu ni mengalami proses pensterilan dan di simpan di dalam botol plastik.

Kaedah pemprosesan susu ini yang paling hardcore.

Ganas tau. Kalau di kaji cara penyediaan susu steril, ia di gerahkan pada suhu 1000 darjah celcius.

Hasilnya susu ini selamat di minum oleh insan walaupun di biarkan pada suhu bilik selama 7 hari.

Tapi kelemahan kaedah ini, khasiat dalam susu terjejas. Timbal tiruanla pada tempoh penyimpanan yang lebih lama. Kalau nak tahu lebih lanjut boleh buat kajian sendiri di internet. 

Dan proses ini mungkin berbeza berdasarkan pengilang. Ibu tak niscaya macam mana proses yang di lakukan Dutch Lady.


Susu ini boleh di dapati pada saiz diberikut.

  1. 900ml
  2. 450ml 
  3. 225ml (Calcium Low Fat Hi, Chocolate dan Strawberry sahaja)


Pilihan perisa susu steril Dutch Lady.

  1. Segar (100% Kilang Segar)
  2. Krim Penuh
  3. Kalsium Tinggi Lemak Rendah
  4. Coklat
  5. Strawberry



Teknik menyimpan yang betul.


Seperti biasa, sehabis dibuka, simpan dan habiskan susu ini dalam tempoh tiga hari


Akhir kata.

Tamat sudah artikel Ibu kali ini. Jika anda sedang pening kepala menentukan produk Dutch lady yang mana ingin di pilih. Baca artikel di bawah.
Bacaan menarik dan unik: Susu Dutch Lady, Ini panduan bijak untuk menentukan susu yang sempurna untuk seisi keluarga!



Posting Komentar

0 Komentar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.