Air Terjun Asahan Melaka 2019. Kawasan Mandi Manda Semulajadi Terbaik!

Dulu Ibu ingatkan pegunungan ledang ni di Johor.

Rupa rupanya di sempadan 3 buah negeri. Melaka, Johor & Negeri sembilan.


Dulu Ibu ingatkan pegunungan ledang ni di Johor Air terjun Asahan Melaka 2019. Tempat mandi manda tiruanlajadi terbaik!
Lawa lagi penderasan Asahan ni alasannya yaitu ramai orang tak tahu. Dan jauh kawasan ni.



Air Terjun Asahan Melaka. Airnya sejuk dan jernih!

Bila ada pegunungan, mesti ada penderasan kan. Dan di pegunungan ledang, penderasan yang popular yaitu penderasan Sagil. 

Kat sini memang ramai orang.

Apa yang ramai orang tak tahu, a
da lagi penderasan di pegunungan ledang yang terletak di Jasin.

Air Terjun Asahan. 


Boleh rujuk laman web Majlis Perbandaran Jasin (MPJasin).


Dulu Ibu ingatkan pegunungan ledang ni di Johor Air terjun Asahan Melaka 2019. Tempat mandi manda tiruanlajadi terbaik!


Macam mana hendak ke Air terjun Asahan?

Tak susah jikalau kita gunakan panduan daripada google maps. Taip saja lokasi di bawah.

Lokasi: Jasin (Sebelah usang 3 budaya). Klik Google maps & Street view di sini.

Waktu lawatan: Bila bila masa

Harga tiket: Percuma

Tempat ni nak masuk tak perlu bayar. 
Siap masuk hutan lagi, parking pun ikut suka.

Lawa kawasan ni, Siapa nak pergi sini boleh cari Laman 3 Budaya. Dan bawa sekali makanan alasannya yaitu kawasan ni agak terpencil. Tak ada orang jual makanan pun.


Bacaan menarik dan unik: Makan malam di Melaka. Sedap dan menyelerakan! 
Air terjun ni betul betul sebelah taman tema air ni.

Free.


Cuma 1 Ibu nak pesan, pergi sini sila jaga kemembersihkanan.


Sampah supaya kita bungkus bawa pulang. 
Nanti dah banyak sampah, dah tak lawa kawasan ni siapa yang rugi?

Serba salah orang nak kongsi alasannya yaitu sudahnya jadi macam tu kan.



Dulu Ibu ingatkan pegunungan ledang ni di Johor Air terjun Asahan Melaka 2019. Tempat mandi manda tiruanlajadi terbaik!




Apa yang menarik dan unik di Air Terjun Asahan Melaka?

Ada banyak tarikan, antaranya

  1. Sungai dan penderasan yang terpelihara
  2. Banyak aktiviti outdoor boleh dilakukan ibarat perkhemahan, meredah hutan, mendaki pegunungan ledang setinggi 1276 m
  3. Mandi-manda
  4. Memerhati & mendengar kicauan burung yang mendamaikan
  5. Bawa beg plastik & bungkus tiruana sampah supaya kawasan ini infinit membersihkan. Kpertama diri dari bersikap pentingkan diri
Satu lagi,

Musim hujan sila hati hati dengan kepala air ya. 
Daripada kita nak bersukaria

Berakhir dengan duka.


Review Air Terjun Asahan.

Dari pengalaman keluarga kami sendiri, memang terbaik mandi manda di sini. Kawasan ini kurang di ketahui, jadi kadang kadang memang tak ada orang pun.

Sampah sarap pun tak ada.

Cuma kebelakangan ini, di fahamkan semakin ramai yang hadir ke mari untuk mandi manda. Sampah bawa pulang ya.

Sama sama kita jaga kemembersihkanan. Tak lah kotor macam penderasan di Cameron Highland. Sampai dah tak boleh mandi alasannya yaitu pencemaran. Sayang seribu kali akung.

Kami diberikan review 4 dari 5 bintang untuk pengalaman mandi manda di sini. 

Review di google tak ada lagi. Kalau cari tentang penderasan Asahan memang takkan keluar. Hidden gem.


Sekiranya anda masih merancang percutian di Melaka yang menyeronokkan, cuba baca panduan di bawah. Lengkap!
Bacaan untuk manusia bijak: Tempat menarik dan unik di Melaka! Panduan lengkap untuk percutian terindah.

Posting Komentar

0 Komentar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.